Vakantie in Portugal

Waarom een vakantie naar Portugal?

Portugal biedt een ideale vakantiebestemming voor reizigers die op zoek zijn naar zowel ontspanning als avontuur. Met haar prachtige kustlijn, gouden zandstranden en imposante kliffen is de Algarve de perfecte plek voor zonneaanbidders en watersportliefhebbers. Cultuurliefhebbers zullen genieten van historische steden zoals Lissabon en Porto, waar eeuwenoude architectuur en sfeervolle straatjes samenkomen. Bovendien biedt Portugal een groot scala aan eten, met verse zeevruchten en de beroemde pastéis de nata. Het aangename klimaat, vriendelijke bevolking en relatief lage kosten maken Portugal tot een onvergetelijke bestemming voor elke reiziger.

100%

Goede informatie

1045+

mENSEN GEHOLPEN

Wat kan je allemaal doen in Portugal?

De geschiedenis bezoeken

De geschiedenis van Portugal is rijk en divers, met invloeden uit vele culturen die het land door de eeuwen heen hebben gevormd. De vroegste bewoners van het gebied waren prehistorische stammen, gevolgd door Keltische invasies rond 1000 v.Chr. Portugal werd later een deel van het Romeinse Rijk, waar het bekend stond als Lusitania.

Na de val van het Romeinse Rijk werd Portugal veroverd door verschillende Germaanse stammen, waaronder de Visigoten, die het gebied eeuwenlang beheersten. In de 8e eeuw veranderde de situatie dramatisch toen de Moren uit Noord-Afrika het Iberisch Schiereiland binnenvielen en een groot deel van het hedendaagse Portugal en Spanje veroverden. De Moorse heerschappij duurde bijna 500 jaar en liet een blijvende indruk achter op de Portugese cultuur, architectuur en taal.

In de 12e eeuw begon de christelijke Reconquista, een periode van strijd tussen de Moren en christelijke koninkrijken op het Iberisch Schiereiland. Onder leiding van graaf Hendrik van Bourgondië en later zijn zoon Alfons I (Alfonso Henriques) werden de Moren teruggedrongen, en in 1139 werd het Koninkrijk Portugal uitgeroepen met Alfons I als de eerste koning.

De 15e en 16e eeuw vormden de Gouden Eeuw van Portugal, gekenmerkt door een tijdperk van zeevaart, ontdekkingsreizen en koloniale expansie. Onder leiding van prins Hendrik de Zeevaarder en andere visionaire leiders werd Portugal een wereldmacht. Vasco da Gama’s ontdekking van de zeeroute naar India, Pedro Álvares Cabral’s ontdekking van Brazilië en Ferdinand Magellan’s expeditie rond de wereld versterkten de Portugese invloed en rijkdom.

De steden van Portugal

Lissabon, de bruisende hoofdstad van Portugal, biedt een unieke combinatie van historie en moderniteit. Gelegen aan de monding van de rivier de Taag, staat het bekend om zijn charmante straatjes, trams, fadomuziek en de beroemde wijk Alfama. Een bezoek aan de wijk Belém, met het monument der ontdekkingen en de Toren van Belém, mag zeker niet ontbreken.

Porto, de op een na grootste stad van het land, is de geboorteplaats van de wereldberoemde portwijn. Deze stad, gelegen aan de noordwestelijke kust, heeft een schilderachtig historisch centrum, Ribeira genaamd, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bekend om zijn kleurrijke huizen, indrukwekkende Dom Luís I-brug en de levendige Mercado do Bolhão, is Porto een verbluffend mooie stad.

Coimbra, een van de oudste universiteitssteden van Europa, ademt geschiedenis. De Universiteit van Coimbra, opgericht in 1290, is het hart van de stad. Een bezoek aan de indrukwekkende bibliotheek, Biblioteca Joanina, is een must. De stad kent ook een levendige studentencultuur, die zorgt voor een bruisende sfeer.

Het mooie landschap van Portugal

Portugal, hoewel een relatief klein land, beschikt over een indrukwekkende diversiteit aan landschappen die bezoekers en natuurliefhebbers zullen verrassen. Van de adembenemende kustlijnen en weelderige groene bergen tot de golvende vlaktes en mystieke bossen, Portugal heeft het allemaal.

De Algarve, gelegen in het zuiden van Portugal, staat bekend om zijn gouden zandstranden, indrukwekkende kliffen en helderblauwe wateren. Het kustlandschap is een waar paradijs voor zonaanbidders en watersporters. Ook de Ria Formosa, een beschermd natuurpark met unieke zandbanken en lagunes, biedt een thuis aan talrijke vogelsoorten en zeldzame flora en fauna.

In het noorden van Portugal vinden we de prachtige Douro-vallei, waar terrasvormige wijngaarden langs de oevers van de rivier de Douro slingeren. Deze regio, bekend om zijn port- en wijnproductie, staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een tocht langs de rivier en de pittoreske dorpjes is een onvergetelijke ervaring.

De Serra da Estrela, het hoogste gebergte van Portugal, biedt een spectaculair landschap van ruige bergen en gletsjervalleien. Het is een perfecte bestemming voor wandelaars, mountainbikers en wintersportliefhebbers, met skipistes in de wintermaanden. Bovendien biedt het nationaal park Serra da Estrela een thuis aan de bedreigde Iberische wolf en unieke flora zoals de Estrela-roos.